Νέα

Απολογισμός 9ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και επιτραπέζιας Ελιάς

Με τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε το 9o Πανελλήνιο Φεστιβάλ
Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στις 27-28/05 στην Καλαμάτα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις και ομιλίες στα πλαίσια των εκδηλώσεων φεστιβαλ, που αναφέρθηκαν σε σημαντικά και διαφορετικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της ελαιοκομίας. Η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε φανερώνει την μεγάλη αγωνία των γεωτεχνικών, παραγωγών και ανθρώπων της ελαιοκομίας αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν γιακαλυτέρευση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Σημαντική ήταν η παρουσία επιστημόνων διαφόρων κλάδων, συνεταιριστών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εισηγήσεις εστίασαν σε πολλά φλέγοντα θέματα που αφορούν τους αγρότες  σε πέντε βασικούς άξονες:
· Αθροιστική συσσώρευση Φυτοφαρμάκων στις τροφές και το ελαιόλαδο
· Κλιματική αλλαγή και προσαρμογή στην ελαιοκαλλιέργεια του 2030
· Σύγχρονοι τρόποι ελαιοσυγκομιδής, ελαιοποιησης κόστος καλλιέργειας
ανά εδαφικές ενότητες και ζώνες. Η περίπτωση της Ισπανίας. 
·  Επισκέψιμα ελαιοτριβεία.
·  Νέα νομοθεσία και προϋποθέσεις.
·  Νομοθετικές αλλαγές στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και στην ελαιοκομία
·  Προτυπο ελαιοτριβειο με μηδενικούς ρύπους αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Αναφέρθηκαν  επίσης ζητήματα σε σχέση με την εξοικονόμηση του νερού και την ορθή χρήση του, στις μετρήσεις της ποιότητας του λαδιού, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα προβλήματα τους, στη δακοκτονία, στη διαδικασία για τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία καθώς και ζητήματα που αφορούν την τυποποίηση.
Σημαντικό στοιχείο του Φεστιβάλ ήταν τα προγράμματα που συμμετέχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε πάνω στην εισήγηση του καθηγητή του πανεπιστημίου της Χαέν Roberto Garcia Ruiz και επιστημονικού συμβούλου του προγράμματος Sustainolive τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα όσο και για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ισπανία.
Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη –Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που είναι στήριγμα του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια και παρουσίασαν τις δράσεις του ιδρύματος στο φεστιβάλ , την εταιρεία αγροτικών εκμεταλλεύσεων BΑΡΙΝΟΤΙΑ και την ασβεστοποιία –πυρηνελουργείο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΕ .
Τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν με εκπροσώπους τους στο Φεστιβάλ το  Δήμο Καλαμάτας , την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Δήμο Τριφυλίας και το μόνιμο αρωγό μας το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Τη ΔΑΟΚ Καλαματας και Τριφυλίας.
Επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας μας olivenews.gr και agrotypos.gr. ,www.ppelados.gr 
messiniakigi.info