Νέα

Χωρίς τιμή θα βγουν τα φιστίκια στον Μπουρνιά

Χωρίς τιμή θα βγουν τα πρώτα φιστίκια της φετινής παραγωγής στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη.

Μια καλή τιμή θα ήταν το 1,10 – 1,15 ευρώ το κιλό, που έπιασε το προϊόν το 2019, όμως πέρσι οι παραγωγοί ίσα που έβγαλαν τα έξοδά τους ή μπήκαν και μέσα.

“Έχουν φυτευτεί τα ίδια περίπου στρέμματα με πέρσι, και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή του φιστικιού” μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, παραγωγός Γιώργος Δούβας. Για την αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή, παρατήρησε με απογοήτευση ότι “τις παλιές καλές εποχές υπήρχαν τιμές στα προϊόντα. Αυτές τις εποχές δεν υπάρχουν. Τώρα τα προϊόντα διατίθενται άνευ τιμής”.

Ο κ. Δούβας, αναγνωρίζοντας και τις ευθύνες του αγροτικού κόσμου, διευκρίνισε πως “δεν έχουμε εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ομάδα παραγωγών, συνεταιρισμός, να συγκεντρώσει και να διαπραγματευτεί το προϊόν. Έρχονται και σου λένε «αν θέλεις φέρ’ τα», χωρίς τιμή”.

Υπενθύμισε ότι “πέρσι η τιμή ήταν κάτω από 1 ευρώ, 90 με 95 λεπτά. Πρόπερσι ήταν 1,10 με 1,15 ευρώ” και επεσήμανε πως αυτή ήταν “πολύ καλή τιμή, συμφέρει να καλλιεργήσεις. Με τα 90 και 95 λεπτά είσαι στο όριό σου. Αν κάτι δεν πάει καλά, όπως πέρσι με τον σπόρο, βάζεις και από την τσέπη σου”.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας παρατήρησε με θυμό και αγωνία ότι “όλα αυξάνονται: αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, πετρέλαιο, εκτός από τις τιμές των προϊόντων. Πόσο να αντέξει, πώς να επιβιώσει ο αγρότης;”.

Συνεχίζοντας για το φιστίκι, μας εξήγησε πως “5% με 10% είναι το κέρδος. Στο 1 ευρώ τα 10 λεπτά είναι κέρδος, στο 1,10 τα 20 λεπτά. Οταν βγάζει 400 κιλά φιστίκι το στρέμμα, στην καλύτερη περίπτωση να πάμε για 100 ευρώ το στρέμμα”.

Κλείνοντας, επικεντρώνοντας στο αδιέξοδο με την πατάτα, σημείωσε ότι “με την τραγική κατάσταση της (ανοιξιάτικης) πατάτας κοντεύουμε να κάνουμε κύριο προϊόν το φιστίκι. Βάλαμε φέτος λιγότερες πατάτες και οι τιμές ξεφτιλίστηκαν. Εχει φτάσει να έχει 16 λεπτά το κιλό στη χονδρική”.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr