Νέα

Πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής δακοπαγίδας σε ελαιοπερίβολα της Μεσσηνίας

Σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή ηλεκτρονικής δακοπαγίδας, σε ελαιοπερίβολα εντάχθηκαν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιώνας στους Γαργαλιάνους, ενώ πιθανότατα είναι και το πρώτο που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα.

Ο τίτλος του έργου είναι «Σύστημα αυτόματης ανίχνευσης της δακοπροσβολής στα ελαιόδεντρα» και πρόκειται για διαπεριφερειακό πρόγραμμα, ύψους 287.703,72 ευρώ.

Με drone και κινητά
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ετήσιας δακοπροσβολής της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας αποτελεί ένα δυσχερές διαχειριστικό θέμα για τις εποπτεύουσες Αρχές λόγω μη ύπαρξης αξιόπιστων στοιχείων από τους αγρούς.

Το εύρος και η ένταση της δακοπροσβολής είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και η ακριβής αποτύπωσή του μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο ανά περιοχή, καθώς και χρονικά κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

Με το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοσθεί ένα σύστημα αυτόματης ανίχνευσης της δακοπροσβολής στα ελαιόδεντρα με την κατασκευή ηλεκτρονικής δακοπαγίδας και την πιλοτική δοκιμή της σε ελαιοπερίβολα που αντιμετωπίζουν δακοπροσβολή.

Η φιλοσοφία του είναι να υπάρξει καταγραφή μέσω drone και δορυφορικών συστημάτων σε ένα κεντρικό σύστημα, αλλά και στο κινητό.

Εταίροι
Ειδικότερα, το πρόγραμμα εντάσσεται στο υπομέτρο «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας».

Στο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δακοπαγίδα που εγκρίθηκε, εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, συμμετέχουν ακόμα:

-Η εταιρεία Creative Systems Engineering (C.S.E.) Μονοπρόσωπη ΕΠΕ στην Αθήνα

-Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιώνας, που εδρεύει στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας

-Ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Ροβιών Ευβοίας

-Το Ίδρυμα Κόκκαλη που εδρεύει στην Αθήνα

-Η εταιρεία Imprus Consulting Ε.Ε. που εδρεύει στην Αθήνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη