Νέα

Ξεκινά αύριο το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Σημαντικό γεγονός για την ελαιοκομία για ολόκληρη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τη χώρα μας και την Ισπανία, αποτελεί το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα,  στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας:

Ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Αντωνόπουλος ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις για την κλιματική αλλαγή, για την αναγνώριση DNA ελαιολάδου με την ταυτοποίηση στοιχείων του προϊόντος. Στάθηκε στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που θα γίνει την Κυριακή, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ελαιόλαδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι το φεστιβάλ είναι ταυτισμένο με την καλή ποιότητα του ελαιολάδου. Επεσήμανε πως θα ακουστούν πολλά καινούργια πράγματα, χαιρέτισε τη συμμετοχή Ισπανών επιστημόνων και αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του ελαιολάδου και της ελιάς στην αξιοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας με τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το φεστιβάλ, καθώς εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή ελαιολάδου, για να εφαρμοστούν νέες μορφές καλλιέργειας που θα μειώνουν το κόστος της. Έκανε λόγο για νέα δεδομένα της παραγωγής, ώστε το “χρυσάφι” της Μεσσηνίας να βρει τη θέση που του αξίζει.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας προέτρεψε το φεστιβάλ να στηριχθεί απ’ όλους, καθώς βοηθάει στην αναγνώριση του ελαιολάδου του νομού και της ελιάς Καλαμάτας. Χαρακτήρισε το φεστιβάλ σημαντικό βήμα στη διεθνή αναγνώριση του μεσσηνιακού ελαιολάδου και προέτρεψε να βρεθούν έγκαιρα εργατικά χέρια και το “χρυσάφι” να παραμείνει στον τόπο μας.

Οι εργασίες του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί το Σάββατο από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 περίπου το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι.

Γ.Σ.

https://youtu.be/xD_x8nIm_ww

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.g

Γράφτηκε από τον